Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Vragen over nieuwe coronamaatregelen

woensdag 14 oktober 2020 om 17:09
Alleen samen krijgen we Corona onder controle
Laatste update: zondag 23 mei 2021 om 14:38

Gisteravond, dinsdag 13 oktober, kondigden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong tijdens een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aan.

Maatregelen die ongetwijfeld vragen oproepen bij ondernemers, inwoners en bezoekers uit Zaanstreek-Waterland over wat die maatregelen voor hun specifieke situatie betekenen. Als veiligheidsregio en gemeenten hebben wij niet altijd direct antwoord op uw vragen. Graag leggen wij u uit waarom dit zo is en waar u mogelijk al eerder informatie en een antwoord kunt vinden.

Invoeren van nieuwe coronamaatregelen, hoe werkt dat?

Nieuw aangekondigde maatregelen zijn niet direct wettelijk geldig, die moeten worden verwerkt in een lokale noodverordening. Na afloop van de persconferentie stuurt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een landelijk model-noodverordening naar alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Als dat nodig is wordt de model-noodverordening aangepast naar onze regionale situatie in Zaanstreek Waterland, bijv, om het gebiedsverbod van het Twiske te verwerken. Zolang de noodverordening nog niet is vastgesteld kunnen er nog zaken wijzigen en is het lastig om definitieve antwoorden op vragen te geven. Zodra de voorzitter van Veiligheidsregio de nieuwe noodverordening heeft vastgesteld, wordt deze op onze website www.vrzw.nl gepubliceerd. Dit gebeurt uiterlijk op woensdag 14 oktober om 22.00 uur. Op dat moment treedt de nieuwe noodverordening in werking

Maar ik wil me graag voorbereiden op wat komen gaat, wat kan ik doen?

Op de website van de Rijksoverheid staan alle aangekondigde maatregelen uitgelegd. Daar vindt u vragen en antwoorden per thema. U kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Heeft u een specifieke vraag over de coronamaatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld horeca, hotels, sportactiviteiten, supermarkten, bijeenkomsten of evenementen? Neemt u dan contact op met de betreffende gemeente of bijvoorbeeld met uw branchevereniging. De gemeente is het beste op de hoogte van de specifieke situatie ter plaatse, het vergunningenbeleid en het lokale beleid. Een branchevereniging is vaak op landelijk niveau in gesprek. Soms is uw vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Dat betekent dat juristen moeten uitzoeken wat het antwoord is. Vanwege de verwachte drukte, kan dit enkele dagen duren. Wij hopen op uw begrip.

 

 

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.