Een crisis, ramp of zwaar ongeval is een gebeurtenis waarbij veel slachtoffers (dreigen te) vallen. Het is van levensbelang dat ambulances, ziekenhuizen, specialisten en verpleegkundigen, huisartsen, EHBO-ers, maatschappelijk werkers en andere hulp- en zorgverleners goed op elkaar zijn ingespeeld en nauw samenwerken. Deze taak ligt bij de GHOR, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.
GHOR Zaanstreek-Waterland
Geneeskundige netwerkorganisatie
De GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) coördineert de geneeskundige hulpverlening -en continuïteit daarvan- in ramp- en crisissituaties. Als er geen ramp of crisis is, houdt de GHOR zich bezig met onder meer het opleiden, trainen en oefenen van crisisfunctionarissen, informeren, adviseren en verbinden van onze geneeskundige partners en evenementenadvisering op het gebied van geneeskundige- en gezondheidsaspecten.
GHOR Zaanstreek-Waterland wordt aangestuurd door de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zaanstreek-Waterland en is onderdeel van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De dagelijkse leiding is in handen van de teamleider GHOR. Op het GHOR-bureau werken in totaal 7 medewerkers.
Benieuwd hoe de werkzaamheden er uit zien? Lees dan dit artikel met onze collega Irma Weijs.