Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Virtual reality scenario over koolmonoxide gevaar in huis

Virtual reality scenario over koolmonoxide gevaar in huis

woensdag 23 februari 2022 om 12:03
Sfeerbeeld virtual reality scenario over koolmonoxide
Laatste update: donderdag 10 maart 2022 om 13:10

Hoe breng je jezelf en je gezinsleden in veiligheid bij een vergiftiging door koolmonoxide? Brandweer Nederland ontwikkelde samen met de collega's van Brandweer Antwerpen een virtual reality video over het gevaar van koolmonoxide in huis.

'Koolmonoxide is een dodelijk gas dat je niet kunt ruiken, proeven of zien. Als dit gas vrijkomt in huis, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn', vertelt Eddy van der Poel. Als medewerker van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voor het thema (brand)veilig leven ontwikkelde hij mede de app Brandweer VR. Met deze app kun je met behulp van virtual reality verschillende situaties naspelen.

Aandacht voor gevaar van koolmonoxide

Vanaf 23 februari wordt het nieuwe scenario over koolmonoxide beschikbaar in de app Brandweer VR. De introductie van het scenario valt samen met de landelijke campagne over het gevaar van koolmonoxide (CO) van de Brandweer, de 25 Veiligheidsregio's en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Risico's herkennen en reageren

In het nieuwe scenario ‘Ik voel mij niet zo lekker…’ beland je midden in de verhuizing van je vader. Als speler zie je je vader en je dochter ziek worden. Jij probeert er vervolgens achter te komen waarom ze zich zo beroerd voelen. Naast dit nieuwe scenario bevat de app Brandweer VR nog 7 andere scenario’s; van een gifwolk die ontsnapt tot een brand bij de buren. Eddy: 'In de verschillende scenario's word je telkens gevraagd om keuzes te maken op bepaalde momenten. Wat zou jij doen als je zoiets overkomt? Maak je de juiste keuzes in de verschillende situaties? Uiteindelijk hopen we dat de Brandweer VR app helpt om je beter bewust te worden van risico’s in de eigen woonomgeving. De missie van de Brandweer is: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Daar staan we voor. Daar gaan we voor.’

Internationale samenwerking

Het scenario over koolmonoxide is de allereerste coproductie tussen de Nederlandse brandweer en de Belgische collega's. ‘De acteurs en voice-over in het scenario zijn onze eigen collega’s en onze familie. Het scenario is opgenomen in het huis van een Belgische collega. Ik ben hartstikke trots op deze samenwerking en op het resultaat', vertelt Eddy.

Zelf oefenen

Van vertellen naar het zelf beleven. De app Brandweer VR met alle scenario's is gratis beschikbaar via de appstores van Android (Google Play) en Apple (App Store). Je kan de app op je smartphone zowel in VR als 2D bekijken', vertelt Eddy. ‘Ook kan de app worden gedownload op een tablet in 2D, je kan dan navigeren door met je vingers over het scherm te bewegen.'

Meer weten?

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.