Terugblik bestuursconferentie
De jaarlijkse bestuursconferentie op 7 juni stond volledig in het teken van klimaatverandering en waterveiligheid.
In de ochtend hebben onze bestuurders de gevolgen van klimaatverandering verkend samen met sprekers vanuit het landelijk netwerk Klimaat en Veiligheid, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat. Nederland krijgt onder andere te maken met meer droge zomers en natte winters, een stijgende zeespiegel en extremer weer. Deze ontwikkelingen zorgen, naar verwachting, voor een toename van overstromingsrisico en wateroverlast. Dit valt niet te voorkomen maar we kunnen onze regio er wel op voorbereiden in nauwe samenwerking met onze netwerkpartners.
In de middag zijn de bestuurders met twee reddingsboten van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) naar het Paard van Marken gevaren. Hier werd een rondleiding in de vuurtoren georganiseerd. De dag is zonnig afgesloten met een netwerkborrel in de tuin van Het Weeshuis in Monnickendam.
Op de foto zijn enkele leden van het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland te zien samen met een aantal MT-leden, collega’s en vrijwilligers van KNRM Marken. De foto is gemaakt door Sanja Lucardie.
Regionaal Risicoprofiel 2025-2028
In het Regionaal Risicoprofiel staan risico’s beschreven waarmee we in Zaanstreek-Waterland te maken kunnen krijgen. Bestuurders van de regio Zaanstreek-Waterland, vakinhoudelijke deskundigen van gemeenten, veiligheidspartners en VrZW-medewerkers hebben allen input kunnen geven. Hiermee vormt het Regionaal Risicoprofiel de basis voor het regionale veiligheidsbeleid.
Er worden risico’s beschreven die grote effecten kunnen hebben op de samenleving. Denk aan extreme weersomstandigheden, grote branden of uitval van voorzieningen zoals stroom, drinkwater of gas. Van elk risico wordt beschreven wat het effect op de samenleving kan zijn. Zo is de maatschappelijke impact van langdurige stroomuitval groot vanwege onze afhankelijkheid ervan.
Alle beschreven risico’s staan niet op zichzelf. We zien namelijk steeds meer dat incidenten elkaar opvolgen. Neem de effecten van klimaatverandering. Extreme hitte kan niet alleen leiden tot gezondheidsklachten, maar ook tot dichte scholen, bruggen die niet meer open en dicht kunnen, treinen die stil blijven staan. Deze domino-effecten en de onvoorspelbaarheid maken dat het best lastig is om ons hierop voor te bereiden. Met enkel strakke plannen komen we er niet meer. We kunnen immers nog niet helemaal overzien wat op ons af gaat komen. Daarom willen we investeren in het improvisatievermogen van onze crisisorganisatie en het samenwerken met nieuwe partners.
Het bestuur is akkoord gegaan met het doorsturen van het Regionaal Risicoprofiel naar de gemeenteraden en colleges voor hun reactie.
Toekomstverkenning brandweer 2030
Eind 2022 heeft het bestuur opdracht aan Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland gegeven om relevante juridische en maatschappelijke ontwikkelingen te bekijken, te onderzoeken en te komen tot een brede toekomstige beschouwing van de brandweerzorg (zie bestuursmededeling 28 oktober 2022).
De uitwerking hiervan is verdeeld in 2 fases. De eerste fase: basis op orde (periode 2023-2026) is ondertussen gestart en leidt onder andere tot een 24-uursdienst op het Prins Bernhardplein in Zaandam (zie bestuursmededeling 28 maart 2024). Tegelijkertijd is gestart met fase 2: een uitgebreide toekomstverkenning van de brandweerzorg, van preventie tot en met incidentbestrijding.
In de Algemeen Bestuursvergadering zijn verschillende trends en ontwikkelingen toegelicht, zoals verstedelijking en verdichting, klimaatverandering en veranderende samenleving. Ook is gesproken over de bijbehorende vraagstukken voor de brandweer. Neem de energietransitie, nieuwe energiebronnen brengen ook nieuwe (brand)risico’s. Op onderstaande foto is te zien hoe de brandweer een elektrische auto blust. Het blussen van elektrische auto’s is veel lastiger dan het blussen van auto’s die rijden op basis van diesel of benzine.
Het bestuur wil graag dieper in gesprek met elkaar over deze vraagstukken. Daarvoor wordt op een later moment een bestuurlijke bijeenkomst gepland. Tijdens de volgende Algemeen Bestuursvergadering op vrijdag 6 september wordt de planning voor het vervolg besproken.