Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Met deze simpele tips gaat jouw accu langer mee en verklein je kans op brand!

Met deze simpele tips gaat jouw accu langer mee en verklein je kans op brand!

donderdag 3 oktober 2024 om 11:00
Voorkom schade aan je e-bike of e-scooter, laad je accu veilig op
Laatste update: donderdag 3 oktober 2024 om 11:05

Eén op de drie Nederlanders gebruikt een e-bike. In ons land worden sinds 2022 jaarlijks meer e-bikes verkocht dan ‘normale’ fietsen. Je kunt dus zeggen dat elektrische fietsen populair zijn. Dat geldt ook voor elektrische scooters, brommers, scootmobiels en hoverboards.

Geniet langer van je accu én verklein de kans op brand

Je wilt zo lang mogelijk blijven genieten van je elektrische fiets. Door de accu op de juiste 
manier op te laden gaat deze minder snel kapot. En heel belangrijk, je verkleint de kans op 
brand. 

Volg daarom deze simpele tips om je accu veilig te laden:

  1. Gebruik altijd de originele lader van je accu. Namaakladers kunnen de accu van je ebike of e-scooter beschadigen. Daarnaast kan een goedkope alternatieve lader zorgen voor kortsluiting. Hierdoor kan brand ontstaan. 
  2. Laad je accu zo veel mogelijk op als je erbij in de buurt bent. Mocht de accu oververhit raken, dan kun je snel de lader van de stroom afhalen. Is de accu toch oververhit geraakt? Neem voordat je jouw e-bike of e-scooter weer gebruikt contact op met je fietsspecialist. Die kan zien of je accu is beschadigd.
  3. Hang een rookmelder op de plek waar je je accu oplaadt. Je wordt dan direct gewaarschuwd als er iets fout gaat tijdens het laden. 
  4. Leg je accu tijdens het opladen altijd op een vlakke en stabiele ondergrond. Zorg er ook voor dat er niets op of onder de accu ligt wat in brand kan vliegen. 
  5. Is je accu aan vervanging toe? Lever je oude accu dan in bij de milieustraat in jouw gemeente. Inleveren bij de fietswinkel in de buurt is ook mogelijk. Zij kunnen je ook adviseren over een nieuwe accu.

Aandacht voor veilig opladen met campagne Ik Laad Accuraat tijdens de Nationale Brandpreventieweken

Brandweer Nederland vraagt aandacht voor het veilig laden van e-bikes tijdens de jaarlijkse Nationale Brandpreventieweken in oktober. "We weten zeker dat sinds 2020 in Nederland meer dan 300 branden, met ernstige of minder ernstige gevolgen, veroorzaakt zijn door de accu's van elektrische fietsen. Goed omgaan met de accu en veilig opladen kan brand voorkomen. Daarom geven we inwoners hierover handige tips", zegt Leonie Webbink, procesregisseur Gedrag en Veilige Leefomgeving bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Samen met BOVAG en de RAI Vereniging zijn de veiligheidsregio's in Nederland de campagne Ik Laad Accuraat gestart. "Veiligheid is van ons allemaal en iedereen kan bijdragen aan de veiligheid  van zijn eigen omgeving."

Meer tips voor veilig opladen

Wil je meer tips en informatie over het veilig laden van je accu? Kijk op www.iklaadaccuraat.nl.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.