Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • In quarantaine: vervelend maar noodzakelijk

In quarantaine: vervelend maar noodzakelijk

vrijdag 4 september 2020 om 13:35
Ben je getest op het coronavirus? Blijf thuis tot je de uitslag hebt ontvangen. Als blijkt dat je Corona hebt, vertelt de GGD wat je moet doen.
Laatste update: donderdag 20 mei 2021 om 14:35

Burgemeesters Zaanstreek-Waterland roepen inwoners op: als je in quarantaine moet, blijf thuis en wacht totdat je de uitslag van de test hebt ontvangen.

De besmettingscijfers van het coronavirus lijken op dit moment redelijk stabiel. Dat is natuurlijk erg fijn. Dat is ook het gevolg van de vele mensen die de voorschriften van het RIVM netjes opvolgen. Tegelijkertijd moeten we voorzichtig blijven. Dat betekent dat we ons goed aan het quarantainebeleid houden als dat nodig is. Vervelend, maar noodzakelijk. Voor de gezondheid van de mensen om ons heen.

In quarantaine: vervelend maar noodzakelijk


Afgelopen weken zijn veel Nederlanders teruggekomen van vakantie. Een groot deel heeft vakantie gevierd in eigen land. Een deel van onze inwoners komt echter terug uit het buitenland. Soms komen mensen terug uit zogenoemd ‘oranje’ gebied. Mensen die daar vandaan komen, moeten 10 dagen in quarantaine.

In quarantaine na vakantie


Dat is natuurlijk vervelend. Je moet binnen blijven en kunt geen vrienden of familie ontmoeten. Toch is het nodig, ook al ben je getest. Als je besmet raakt met het coronavirus, duurt het namelijk tussen de 2 en 14 dagen voordat je klachten krijgt. De meeste mensen krijgen binnen 10 dagen klachten. Een test is altijd een momentopname. De test laat niet zien of je de ziekte nog gaat ontwikkelen. Het is belangrijk dat je tot die tijd thuisblijft. En dat je je bij (milde) klachten opnieuw laat testen. Het is dus voor de gezondheid van je omgeving belangrijk dat je je aan de voorschriften houdt.

Andere redenen voor thuisquarantaine


Ook als je zware klachten hebt die passen bij corona, blijf je in quarantaine. Zware klachten zijn koorts en benauwdheid. Datzelfde geldt ook voor je huisgenoten als deze zware klachten of corona hebben. Ook dan is het belangrijk dat je jouw omgeving beschermt en zelf in quarantaine gaat.

Alle informatie over quarantaine

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.