Belangrijk is dat mensen zelf ook de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag.
Omdat je koolmonoxide niet kun zien, proeven of ruiken, adviseren we om in ieder geval een koolmonoxidemelder op te hangen. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge concentratie van dit gevaarlijke gas. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder, is het verstandig om het verbrandingstoestel (bijvoorbeeld je cv-ketel) in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.
Test je kennis over koolmonoxidevergiftiging
Wil je je kennis over symptomen van koolmonoxide vergroten? Doe dan de online test die speciaal voor deze campagne is ontwikkeld. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen.
Plaatsingsadvies
Waar hang je een CO-melder op? Daarover gaan verschillende en tegenstrijdige adviezen rond... De afgelopen jaren is er daarom onderzoek gedaan naar de beste plek voor CO-melders. De conclusies van dit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen.
Deze en andere belangrijke informatie over koolmonoxide brengen we de komende twee weken via allerlei kanalen onder de aandacht. Neem vooral ook een kijkje op www.brandweer.nl/koolmonoxide.