Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Crisisoefening 'extreme hitte'

donderdag 13 juni 2024 om 08:35
Scoutingleider en voorlichter van dienst samen
Laatste update: vrijdag 14 juni 2024 om 09:40

Nederland wordt al meerdere dagen geteisterd door een intense hittegolf. De temperatuur is al meerdere keren boven de 40 graden geweest. Veel inwoners zoeken naar verkoeling. Maar het water staat laag en veel plaatsen met open water hebben last van blauwalg. Vooral kwetsbare groepen, denk aan ouderen, jonge kinderen of mensen met onderliggend lijden, hebben het zwaar. Vanwege de druk op de zorg hebben de ziekenhuizen in Nederland hebben een algehele opnamestop. De spoedeisende hulp is wel open, maar beperkt beschikbaar.

Veel evenementen zijn afgelast vanwege gezondheidsrisico’s, maar in Landsmeer vindt er nog een internationaal scoutingkamp plaats. In totaal zijn er 500 scouts en begeleiders uit de Benelux aanwezig. De GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie) en GGD hebben de organisatoren geadviseerd over het beperken van de gezondheidsrisico’s. Zo is er aandacht voor voldoende drinkwater en verkoeling en is er een arts op het kamp aanwezig. Toch gaat het mis. Meerdere kinderen worden ziek. Ze moeten overgeven en zweten niet meer. De arts op het kamp kan het niet meer alleen aan en alarmeert de hulpdiensten. De meldkamer maakt er, vanwege de vele slachtoffers, direct een groot incident van. 

Een actueel scenario

Het zijn de ingrediënten voor een rampscenario. Gelukkig was het in dit geval dan ook enkel een scenario. Het eerste halfjaar van 2024 heeft Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland dit scenario op meerdere momenten met alle hulpdiensten geoefend. “Heel actueel, want tijdens het voorbereiden op de oefening zag nog ik dit nieuwsbericht op mijn telefoon binnenkomen: 'Al een jaar lang hitterecords: 1,5 graden opwarming komt gevaarlijk dichtbij' laat voorlichter van dienst, Demi Bouwmeester, weten. In het artikel wordt geschetst hoe wereldwijde klimaatverandering momenteel tot verschillende weersextremen leidt: hittegolven, droogte, bosbranden maar ook extreme regenval en overstromingen. Een actueel en relevant scenario om met verschillende hulpdiensten zoals politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening te oefenen.

Scouting oefent mee met hulpdiensten

Wat deze oefening helemaal echt maakt is dat de scouting meedoet. Alexander Verwey van Zeeverkennersgroep Mees Toxopeus laat weten dat hij veel heeft geleerd. “Samen met scoutsleiding Jelly Beentjes en Ilona Velzeboer hebben we in totaal vijf keer met de oefening meegedaan. Iedere keer waren er weer nieuwe leerpunten, dus dat is heel waardevol. Tegelijkertijd waren bepaalde zaken herkenbaar, omdat wij dat op de scouting ook al zo doen. Bijvoorbeeld op het moment dat zaken anders lopen dan van tevoren verwacht, gaan wij ook een verdeling in taken maken. Je gaat dan kijken naar wat heeft echt nú op dit moment de aandacht nodig en welke zaken kunnen later opgelost worden. Eigenlijk is dat heel logisch. En daarnaast is het heel belangrijk om op zo’n moment met de juiste mensen aan tafel te zitten”. 

Demi Bouwmeester vult aan: “Daarom was het ook zo goed dat de scouting bij deze oefening aanwezig was. Als dit in het echt gebeurt, zoek je ook contact met de organisatie van het scoutingkamp. Zij hebben tenslotte belangrijke informatie zoals de gegevens van de kinderen en de contactgegevens van hun ouders”. Alexander heeft ook nog een tip voor de crisisorganisatie: “Jullie gebruiken ontzettend veel vaktaal. Denk daaraan als jullie een buitenstaander bij een oefening of een daadwerkelijk incident betrekken. Je raakt daar namelijk best wel de weg in kwijt”. 

Aandachtspunten hitte

Weersextremen zoals hitte voor een langere periode hebben de volle aandacht van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De gevolgen hebben meer impact dan gezondheidsrisico’s en druk op de zorg. Denk bijvoorbeeld ook aan hoge druk op de infrastructuur door smeltend asfalt of smeltende bovenleidingen van de trein. Of aan de effecten op de samenleving omdat mensen zowel buiten als binnen niet meer (comfortabel) kunnen werken waardoor de arbeidsproductiviteit daalt. Met veel verschillende partnerorganisaties zoals bijvoorbeeld de GGD, het RIVM maar ook organisaties zoals Liander brengen we de impact van langdurige hitte in kaart.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.