Deze week is Anita (31 jaar) aan het woord. Anita is vrijwilliger bij brandweerpost Broek in Waterland.
Waarom wilde je brandweervrijwilliger worden?
“Dat kwam best wel ‘out of the blue’. Een tijdje terug vluchtten overvallers van een geldtransport vanaf Amsterdam naar Broek in Waterland. Die vlucht eindigde met een schietpartij in mijn straat. Nadat dit voorbij was, werden mijn buren en ik opgevangen in de brandweerkazerne. Dat was de eerste keer dat ik in de brandweerkazerne was. Er werd toen heel laagdrempelig gezegd: ‘Kom een keer kijken, misschien vind je het wel leuk!’ Omdat iedereen zo laaiend enthousiast is, voelde ik mij heel snel welkom.”
Wat vind je er leuk aan?
“Binnen de post weet je heel duidelijk wat je aan elkaar hebt. De één is bijvoorbeeld boer en de ander loodgieter. Bij een uitruk kan je dan heel goed gebruikmaken van elkaars expertise.”
Hoe combineer je jouw werk met de vrijwillige brandweer?
“Ik ben inkoper van groente, fruit, bloemen en planten bij Lidl. Bij de Lidl werken mensen die ook bij de vrijwillige brandweer zitten. Ik kan mijn uren flexibel inzetten. Dus als ik thuiswerk -en als het werk het toelaat- kan ik tijdens het werk uitrukken.”
Hoe heb je het eerste jaar van de opleiding ervaren?
“De opleiding is heel interessant maar ook intens. Intens in de zin dat het best veel tijd vraagt.”
Welk moment van de opleiding is je het meest bijgebleven?
“Dat is de eerste keer dat ik echt ervaarde hoe heet brand eigenlijk is. Dit was in het oefencentrum in Wijster. Je bent je er dan heel erg van bewust dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Je kan bijvoorbeeld echt niet zomaar je ademluchtmasker afdoen. Op het oefencentrum in Zaandam trainen we met gasgestookt vuur, dat is minder warm.
Om ons voor te bereiden op de hitte van houtgestookt vuur kregen we eerst een warmtetraining. We moesten in een container zitten waarin de temperatuur werd opgestookt tot 300 °C. Je moest toen gewoon zitten en de hitte ervaren. Wel hadden we mazzel met het weer. Buiten was het -5 °C, dus dan koelt je lichaam snel weer af. Wat mij betreft is oefenen met houtgestookt vuur echt cruciaal voor de opleiding.”
Waar heb je het meest van geleerd?
“Tijdens de opleiding heb ik vooral geleerd om geen tunnelvisie te krijgen, rustig te blijven en logisch te blijven nadenken voordat je een pand ingaat. Dat is nog lastiger dan je denkt.”
Achtergrondinformatie over de opleiding
De opleiding voor een brandweervrijwilliger duurt in totaal twee jaar en wordt in brandweerjargon ‘manschappenopleiding’ genoemd. Het eerste jaar staat volledig in het teken van brand en levensreddend handelen. Wekelijks wordt er geoefend op het oefencentrum onder leiding van instructeurs. Daarnaast oefent de leerwerkplekbegeleider vele vaardigheden met de nieuwe vrijwilligers op de desbetreffende brandweerpost. Ook zijn er nog enkele oefenmomenten waarbij realistisch wordt geoefend en tussentijdse theorie- en praktijktoetsen.
Brandweerschool Noord-Holland
Brandweerschool Noord-Holland is verantwoordelijk voor de opleiding van de brandweervrijwilligers. De instructeurs van de brandweerschool nemen de kandidaten van tevoren goed mee in wat zij kunnen verwachten tijdens het examen en bereiden hen op allerlei (brand)scenario’s voor. Het exacte examenscenario is geheim en dit blijft ook zo tot het allerlaatste moment.