Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Achter de schermen van de 38ste editie van de DamtotDam

Achter de schermen van de 38ste editie van de DamtotDam

vrijdag 27 september 2024 om 10:39
Laatste update: vrijdag 27 september 2024 om 10:57

Afgelopen weekend liepen duizenden lopers de DamtotDam onder zeer zware omstandigheden. Achter de schermen waren veel van onze collega's betrokken bij de organisatie. Uiteindelijk adviseerden we om de lopers in de laatste startvakken niet meer van start te laten gaan.

Collega's van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) werkten al maanden samen met de ziekenhuizen, de ambulanceservice en organisator Le Champion. Ze maakten risicoanalyses en gebruikten de ervaringen van de vorige edities om de medische zorg voor de deelnemers nog slimmer te organiseren. Andere collega's adviseerden over de brandveiligheid, de bereikbaarheid van de hulpdiensten of waren sparringpartners voor de organisator en de hulpdiensten tijdens het doorspreken van scenario's. Alles met één doel: een veilige DamtotDam waarin de deelnemers zo min mogelijk risico lopen op gezondheidsschade en de reguliere zorg in de regio gewaarborgd blijft. We werkten daarbij samen met tal van andere organisaties, zoals gemeente Zaanstad, de ziekenhuizen in de regio, de ambulanceservice, politie, NS en het Rode Kruis.

Natuurlijk waren er ook collega's die als deelnemer aan de start stonden! Samen met collega's vanuit andere veiligheidsregio's werden ze uitgezwaaid en ingehaald op de kazerne aan het Prins Bernhardplein.

Actuele medische check

Tijdens de loop werd de actuele medische situatie gemonitord door het team van de GHOR (zie foto). Door de zware omstandigheden werd een groot aantal deelnemers behandeld voor heatstrokes. De volledige ambulancecapaciteit voor het evenement was benut, en in de ziekenhuizen in de regio was nog maar weinig capaciteit beschikbaar om verdere deelnemers op te vangen. Bij deze weersomstandigheden was de verwachting dat steeds meer deelnemers medische hulp nodig zou hebben. Ook werden al ambulances van buiten de regio ingezet en werden enkele patiënten naar ziekenhuizen buiten de regio overgeplaatst.

Adviseren in een ingewikkelde situatie

Wij adviseerden om de laatste twee loopgroepen niet meer te laten starten, omdat de medische zorg voor de resterende deelnemers, in combinatie met de continuïteit van de reguliere zorg, niet langer gewaarborgd kon worden. De druk op de medische hulpverlening zou ertoe kunnen leiden dat mensen in de regio, die dringend zorg nodig hebben, deze niet of veel later zouden krijgen. Grote incidenten, zoals ongelukken, en individuele 112-meldingen zouden mogelijk niet op tijd afgehandeld kunnen worden. Voor de totstandkoming van dit advies maakten we gebruik van de 'de-escalatieladder': een model dat ontwikkeld is door de GHOR in onze regio.

De uiteindelijke beslissing om het evenement te beëindigen lag bij de gemeente en de organisatie. Een teleurstelling voor de lopers die klaar stonden in de startvakken, en daarom van buitenaf misschien moeilijk te begrijpen. Uitleggen hoe ons advies tot stand kwam, geeft hopelijk begrip voor deze ingewikkelde situatie.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.