Wateroverlast
Extreem weer en hoosbuien. We krijgen er steeds vaker mee te maken. Zware regenbuien in een korte tijd zorgen voor flinke overlast. Water dat omhoog komt in het toilet, straten die blank staan, ondergelopen kelders en putdeksels die losraken.
Wateroverlast, wat kun je doen?
- Volg het KNMI voor actuele weersverwachtingen en waarschuwingen.
- Breng waardevolle spullen in veiligheid door het te verplaatsen naar een plek waar het water niet bij kan.
- Sluit openingen zoveel mogelijk af. Maak bij deuren een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
- Sluit afvoeren van toiletten, gootstenen of putjes af door er een theedoek, zandzak of andere prop in te stoppen. Zo voorkom je dat het water je woning binnenstroomt.
- Dreigt het water je woning binnen te komen? Sluit de elektriciteit tijdelijk af. Hiermee voorkom je kortsluiting, stroomstoring en brand.
- Rij of loop niet door ondergelopen gebieden in verband met onvoorspelbare dieptes. Motorvoertuigen kunnen door het water uitvallen.
- Bel alleen bij levensbedreigende situaties naar 1-1-2. Hiermee voorkom je overbelasting van de meldkamer door de honderden telefoontjes die soms binnen komen bij hevige regenval en storm.
Volg bij wateroverlast de aanwijzingen van de hulpdiensten. Kijk op deze website of volg @VrZW op Twitter voor actuele informatie.
Hoe kun jij je voorbereiden?
Door het nemen van voorzorgsmaatregelen kunnen ongelukken en schade worden voorkomen. Hier een paar tips:
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Extreme regenval wordt doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Ga na wat je zelf kunt doen om de gevolgen te beperken. Vervang tegels door groen, leg een geveltuintje aan, plaats een regenton, houd de dakgoot schoon en repareer een slecht functionerende waterafvoer. Meer tips op www.veiligschoonvoldoende.nl.
- Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden.
- Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
- Ben je langer weg, zorg dan dat er iemand in je huis kan of je waarschuwt bij wateroverlast.
Wateroverlast, wie bel je dan?
Bij wateroverlast krijgt de 112 meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die hulp zoeken of overlast of schade willen melden. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken.
Bel alleen bij acuut gevaar of spoed het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.
Heb je zelf schade als gevolg van wateroverlast? Neem dan contact op met je verzekeraar.
Bel alleen bij acuut gevaar of levensbedreigende situatie 112