Vraag en antwoord NL-Alert
Na iedere inzet van een NL-Alert ontvangen we vragen van inwoners: "Waarom kreeg ik een NL-Alert? De brand was ver van mij vandaan." of juist: "Ik kreeg een NL-Alert maar mijn partner die naast me op de bank zat niet, hoe kan dat?
Graag lichten we hieronder toe hoe NL-Alert in de praktijk werkt en waarom de berichten soms niet goed worden ontvangen.
Op www.nl-alert.nl staat alle informatie over het ontvangen van NL-Alerts. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met de Rijksoverheid via telefoonnummer 1400. Op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).
Waarom ontvang ik een NL-Alert?
De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.
Wat moet ik doen als ik een NL-Alert krijg?
In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen en waar je meer informatie vindt. Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen daarbij.
Wat moet ik doen om een NL-Alert te ontvangen?
Je hoeft niks te doen. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend. Je hoeft je niet te abonneren. Telefoons zijn standaard ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op www.nl-alert.nl vind je hoe je dit kan controleren op jouw telefoon.
Twee keer per jaar stuurt NL Alert een testbericht. Kijk op www.nl-alert.nl wanneer het eerstvolgende testbericht wordt verstuurd. Hou in de gaten of je dit bericht ook echt ontvangt.
Ik heb een NL-Alert ontvangen. Waar vind ik meer informatie?
In het NL-Alert bericht staat een bron waar je meer informatie kunt vinden. Houd deze website en de lokale (social) media zoals NH nieuws in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Ik was in het getroffen gebied maar heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand geen NL-Alert ontvangt:
- De mobiele telefoon stond uit, op niet storen of op vliegtuigstand
- De mobiele telefoon had tijdelijk geen bereik
- De mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.
Onderstaande video legt uit waarom je mogelijk geen NL-Alert kreeg terwijl het incident wel bij je in de buurt was.
Ik krijg een NL-Alert, mijn partner in hetzelfde huis niet. Hoe kan dat?
Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de providers van mobiele telefonie. De oorzaak kan zijn dat je partner een andere provider heeft. Zie ook het antwoord op de vraag hierboven.
Ik heb een NL-Alert ontvangen maar was niet in de buurt van een noodsituatie. Hoe kan dat?
Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele providers. Deze zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Ontvang je een NL-Alert? Kijk dan altijd op de site van jouw veiligheidsregio. Daar lees je specifiekere informatie over het gevaar en het gebied waar dit voor geldt.
Onderstaande video legt uit waarom je een NL-Alert ontving terwijl je niet in de buurt was van de noodsituatie.
Waarom ontvang ik meerdere keren hetzelfde NL-Alert bericht?
NL-Alert wordt gedurende een periode via meerdere kanalen uitgezonden. Als je telefoon tijdens het uitzenden van een NL-Alert contact maakt met verschillende zendmasten kan het zijn dat je het bericht meerdere malen ontvangt.
Kan ik NL-Alert ontvangen als de telefoonnetwerken overbelast zijn?
Ja. NL-Alert werkt ook op de mobiele telefoon als het netwerk overbelast is. NL-Alert maakt namelijk gebruik van Cell Broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.
Krijg ik ook een NL-Alert als het gevaar is geweken?
Wanneer het gevaar geweken is, wordt een afsluitende NL-Alert gestuurd om alle waarschuwingen en adviezen in te trekken. Het kan ook zijn dat je via aanvullende bronnen van de overheid, de hulpdiensten ter plaatse, de (sociale) media of via calamiteitenzender NH Nieuws hoort dat de situatie veilig is.