Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Voor de mens is het grootste gevaar bij een natuurbrand dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.
Wat te doen bij natuurbrand
Een natuurbrand, wat kun je doen?
Ben jij in de buurt van een natuurbrand?
- Vlucht snel naar een openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
- Loop dwars op de brand. Dat betekent dat je niet voor de brand uitloopt en niet richting de brand loopt. Komt de brand uit het zuiden? Loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. Zo verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
- Help andere mensen naar een veilige plek.
- Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten ziet, zoals een ANWB-wegwijzer.
Voorkom een natuurbrand, wat kun je doen?
- Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
- Rook liever niet in natuurgebieden. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voor je hem weggooit. Geldt er een rookverbod? Hou je dan daaraan.
- Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Als de zon op schijnt, kan deze als vergrootglas werken waardoor droge planten of gras vlam vatten.
- Hou je aan de regels ter plekke voor barbecues, kampvuren en vuurkorven.
- Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
Wees extra alert als je op een heideveld of in een dennenbos bent. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
Hoe gaat de brandweer om met natuurbranden?
In Nederland is er steeds meer risico op natuurbranden. Lees hier hoe de brandweer met natuurbranden omgaat.