Kernongeval
De kans op een stralingsincident in Nederland is erg klein. Nucleaire installaties zijn zeer veilig en voldoen aan strenge eisen. Ook voor het vervoer van radioactieve stoffen gelden strenge regels. Als er zich toch een incident voordoet, dan geeft de overheid algemene adviezen.
Een kernongeval, wat kun je doen?
- Blijf binnen of ga naar binnen en sluit deuren en ramen en alles wat voor ventilatie dient, zoals afzuigkap, ontluchtingskoker, muur- en toiletrooster.
- Zet het mechanische ventilatiesysteem uit of – als het niet uit kan – op de laagste stand. Zit je in de auto, doe dan ook de ventilatie uit.
- Luister naar de calamiteitenzender NH Nieuws: je krijgt via de rampenzender bijvoorbeeld te horen of u binnenshuis moet blijven schuilen of moet evacueren.
Hoe kun jij je voorbereiden?
- Zorg dat je weet hoe je het ventilatiesysteem in je woning kunt uitschakelen.
- Stel de radiofrequentie in van de calamiteitenzender NH radio.
- Zorg dat je telefoon is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.
Wat doet de overheid?
Kerncentrales zijn ontzettend goed beveiligd. Toch kan er een kernongeval gebeuren. De overheid heeft noodplannen klaarliggen. En politie, brandweer en ambulance oefenen regelmatig, zodat ze goed op elkaar zijn ingespeeld bij een kernongeval. Meer informatie vind je op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).