Gevaarlijke stoffen
Overal om ons heen zijn gevaarlijke stoffen aanwezig. Er zijn bedrijven die ermee werken of het opslaan. Ook worden er gevaarlijke stoffen vervoerd over weg, water, spoor en via ondergrondse buisleidingen. Denk bij gevaarlijke stoffen aan bijvoorbeeld ammoniak, benzine of aardgas. Deze stoffen zijn onder bepaalde condities en omstandigheden gevaarlijk omdat zij giftig, brandbaar of explosief kunnen zijn.
Incidenten waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken worden vaak bestreden zonder dat mensen in de omgeving dat merken. In die gevallen heeft de brandweer altijd een inschatting van het risico voor omwonenden gemaakt en blijkt dat maatregelen door bewoners niet nodig zijn. Maar er zijn soms ook incidenten waar je last van kunt hebben. Wees daarom voorbereid.
Een ongeval met gevaarlijke stoffen, wat kun je doen?
- Is er in jouw buurt een ongeval met gevaarlijke stoffen? Ga naar binnen, sluit deuren, ramen, gordijnen en zet de mechanische ventilatie uit. Blijf weg van ramen. Zo beperk je inademing van schadelijke gassen of verwondingen door rondvliegend puin.
- Bel 1-1-2 om de hulpdiensten te alarmeren.
- Volg de instructies van de hulpdiensten op.
- Als er geëvacueerd moet worden, hoor je dat via de calamiteitenzender NH Nieuws of NL-Alert.
- Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Kijk dan of ze hulp nodig hebben.
- Kinderen die op school, in de crèche of bij de kinderopvang zijn, worden daar opgevangen. De medewerkers zijn hiervoor opgeleid. Vertrouw op hun deskundigheid.
- Als de sirene stopt, betekent het niet dat het gevaar is geweken. Ga pas naar buiten als je van de overheid, de hulpdiensten ter plaatse hoort dat de situatie veilig is.
- Kijk op deze website of volg @VrZW op Twitter voor actuele informatie.
Hoe kun jij je voorbereiden?
- Weet hoe je gevaarlijke stoffen herkent. Let op gevaarsetiketten en -nummers die wijzen op het gevaar van stoffen.
- Weet wat je moet doen als de sirene gaat.
- Zorg dat je weet hoe je het ventilatiesysteem in je woning kunt uitschakelen.
- Heb je een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden of buren zodat zij je kunnen helpen om voorbereid te zijn.
- Zorg dat je de calamiteitenzender NH Nieuws hebt ingesteld op radio en tv.
- Zorg dat je telefoon is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.
Wat doet de overheid?
Voor het gebruik, transport en opslag van gevaarlijke stoffen gelden strenge wetten en regels. Zo zijn bedrijven verplicht zich te houden aan veiligheidsmaatregelen en moet het vervoer van gevaarlijke stoffen de bebouwde kom zoveel mogelijk vermijden.
Zowel in de voorbereidingsfase als tijdens een incident werken de gemeente, omgevingsdienst, brandweer én het bedrijf met gevaarlijke stoffen nauw samen. Zo kan er bij een incident een goede inschatting gemaakt worden van de gevaren en risico’s voor de bevolking in het gebied waar de effecten merkbaar zijn.
Voor complexe incidenten met gevaarlijke stoffen werkt de brandweer landelijk en interregionaal samen. De kans op een ongeval is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Wees daarom altijd alert op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.