Code rood, meldt het KNMI op het nieuws en via Twitter. Er komt extreem weer aan. Hevige onweersbuien met harde windstoten, stormvloed, zware sneeuwval of ijzel. Zo extreem dat het gevaarlijk wordt en de maatschappij ernstig verstoord raakt. Door klimaatverandering is de kans op extreem weer groter geworden. Denk bijvoorbeeld aan zware regenval en hittegolf.
Wat te doen bij extreem weer
Om de kans op letsel en schade door extreem weer te beperken, geeft het KNMI weerwaarschuwingen. Dan kunnen mensen zich erop voorbereiden. Wat doe je als het KNMI waarschuwt voor extreem weer en een code oranje of rood afgeeft?
Het KNMI geeft code rood af, wat kun je doen?
Ben je thuis of op je werk? Blijf dan binnen. Dat is het veiligst. En laat mensen schuilen. Ga alleen de deur uit als het echt niet anders kan. Neem dan wel voorzorgsmaatregelen: laat anderen weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt. Neem de volgende spullen mee: eten, drinken, je telefoon, een oplader, een deken en extra kleren.
Blijf de waarschuwingen volgen via knmi.nl, twitteraccount van KNMI, via NOS teletekst (pagina 713) of lokaal via NH Nieuws.
Is er een levensbedreigende situatie? Bel 112. Meld schade pas nĂ¡ het extreme weer. Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904.
Wat betekenen de kleurcodes van de weerwaarschuwingen?
Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. De weerwaarschuwingen worden per provincie of regio gegeven.
- Code groen: geen bijzonderheden
- Code geel: wees alert: er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Let op als je onderweg bent.
- Code oranje: wees voorbereid: Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer die voor veel overlast kan zorgen en de kans op letsel of schade groot is. Dit kan heel lokaal zijn: houd de weerwaarschuwingen in de gaten en volg berichtgeving over de situatie op de weg en in het openbaar vervoer.
- Code rood: onderneem actie
De extreem weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat de maatschappij ontwricht raakt. Dat kan heel lokaal zijn.
Hoe kun jij je voorbereiden?
- Zorg dat je een noodpakket in huis hebt: een radio op batterijen en stem die af op de lokale calamiteitenzender NH Nieuws, een zaklamp met extra batterijen, kaarsen, waxinelichtjes, lucifers, dekens, een voorraad houdbaar voedsel (blikken of potten). Denk ook aan voldoende brandstof in je auto.
- Heb je een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden of buren zodat zij je kunnen helpen om voorbereid te zijn
- Leg altijd een deken, een jas, kaarsen, lucifers en water in je auto, caravan of boot.