Er liggen steeds meer zonnepanelen op gebouwen en bedrijven in onze regio. Bij brand kunnen ook de zonnepanelen verbranden. De zonnescherven kunnen overal in de omgeving terecht komen. De hulpdiensten informeren je dan hierover. Lees wat je tijdens en na zo’n brand kunt doen.
Brand met zonnepanelen
Wat te doen bij een brand met zonnepanelen
Tijdens een brand met zonnepanelen, wat kun je doen?
Als een gebouw met zonnepanelen in brand vliegt, kunnen roet, metalen en scherpe deeltjes van de zonnecellen overal in de omgeving terecht komen. Daarom:
- Blijf uit de rook om gezondheidsschade te voorkomen.
- Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel je ventilatiesysteem uit.
- En help anderen om ook uit de rook te blijven.
Er komen bij een brand met zonnepanelen niet meer gevaarlijke stoffen vrij dan bij een gewone brand. Mensen en dieren komen met deze schadelijke stoffen nauwelijks in contact. De kans op gezondheidsschade is daardoor klein.
Na een brand met zonnepanelen, wat kun je doen?
Wees na de brand alert op brokstukken en zonnecelscherven. Door de brand kunnen roet, brokstukken en scherpe scherven van de zonnecellen in de omgeving terecht komen.
Zonnecelscherven gevonden?
Zonnecelscherven zijn erg dun en zien eruit als glas. Ze breken makkelijk en kunnen door een rookwolk over grote afstanden worden meegenomen. Ook de weersomstandigheden, zoals de windsterkte en -richting zijn van invloed op hoe scherven zich verspreiden.
Vind je scherven in tuin of op straat? Je kunt ze zelf opruimen.
- De scherven zijn scherp. Draag daarom dikke handschoenen, keukenhandschoenen of wegwerphandschoenen. Gooi deze daarna weg. Heb je geen handschoenen? Was dan direct na het opruimen je handen met water en zeep. De scherven kun je in de grijze afvalcontainer doen of inleveren bij het klein chemisch afval.
- De scherven zijn erg breekbaar: pas op voor ogen en luchtwegen vanwege microdeeltjes.
Scherven in de moestuin?
- Controleer groenten op scherven en verwijder deze, bijvoorbeeld door ze goed te wassen. Zichtbaar vervuilde groenten kun je beter niet eten.
Ben je agrariër/veehouder en vind je deeltjes op je land?
- Haal vee naar binnen.
- Maai vervuilde graspercelen en laat het gras met zonnecelscherven afvoeren door een erkende afvalverwerker. Dit gras is niet geschikt als voer voor vee.
Heb je schade?
Meld het bij je verzekeraar, die vervolgens de veroorzaker aansprakelijk kan stellen. Je maakt zelf de afweging om wel of niet een aansprakelijkheidsprocedure op te starten.
Metaaldeeltjes gevonden?
De kleine hoeveelheden metalen in de zonnepanelen komen voor een deel terecht in de rook en in het roet dat op de bodem in de omgeving neerslaat. Dat kunnen verschillende metalen zijn, bijvoorbeeld lood.
Je kunt deze metaaldeeltjes het beste zo opruimen:
- Pak ze met handschoenen op en doe ze in de grijze (rest-)afvalcontainer. Doe ook de wegwerphandschoenen in de afvalcontainer. Spoel keukenhandschoenen schoon met warm water en zeep.
- Metaaldeeltjes op bijvoorbeeld je auto, fiets of tuinmeubilair kun je wegwassen met warm water en zeep.
- Gras kun je het beste maaien. Het gemaaide gras kun je verzamelen en in de groene afvalbak doen. Besteed extra aandacht aan de plekken waar kinderen vaak spelen.
Schade aan jouw zonnepanelen voorkomen?
- Volg deze tips van de brandweer op om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor mogelijke schade die zonnepanelen bij brand veroorzaken in de omgeving. Check of je verzekering dit dekt.